Saturday, April 30, 2016

Hanis sofea & Muhammad anas naufal :))

Ya allah....

Bersawang blog ni.. rugi pulak xupdate pasal anis 2 tahun ni :(( gara2 xde unify la ni..  cepat je dia mmbesar.. alhmdulillah sihat dan comel mcm ibu nya hehe..


Alhmdulillah.. anis dh ade kawan dah..
Muhammad Anas Naufal. Lahir 12april2016 (4rejab). Iallah.. ibu teringin sgt nk update selalu pasal 2 permata hati ibu ni..

Hanis sofea. Beberapa hari lepas kt hospital masa ibu & ayah lawat adik anas. Cian dia xleh masuk tunggu bawah je.

Ni pulak adik anas. Masa ni baru beberapa jam pas lahir. Badan masih basah lagi. Anas masih dlm nicu. Monitor.pernafasan lagi. Macam anis juga.. pindah2 pilik n buat ibu saspen.. tp smalam alhamdulillah dh kat bilik ketiga. Cepat2 la keluar syg... xsaba ibu.. harap2 xdela lama mcm kakak anis.. huhu

Ok sambung lagi.. :))




Friday, March 14, 2014

our small family :)

ayah, ibu n Anis :)

maaf, pencahayaan hp ibu mmg tak berapa nk cahaya sangat (apekah?)

this picture was taken yesterday right before ibu pegi oncall.. tetibe naaakk sangat bergambar dengan Anis .. salu asek gamba anis ngan ayah aje.. sobbss.. jenuh gak la amik gamba tp asek gegar je.. anis laa ni asek goyang2.. love u sayang! hehe tp dapat gak la few snaps yg cute. ibu xbole share sini sbb dlm hp.. ibu cume bole share gamba yg ibu dh upload kat fb je sbb ibu xde usb.. double sobss.. hehee

anis, u r big girl dah..  3months plus. dh pandai nak borak2. MAKIN SUSAH NK TIDO... hahaha.. dh pndai respond n senyum.. alhamdulillah.. :) anis manja sangat sbb ayah mmg manjakan die. tido pn berdodoi. ibu masih tercari2 lagi cara yg sesuai nk besarkan n didik anis. tp sbb anis masih muda ibu rase spoiling n pampering u r the best way for now laa kot? hahaha.. murah rezki anak ibu, dijage oleh ayah sendiri. ibu pn pergi kerja tenang aje. siap bebudak lab cakap xpenanh nmpak org balik maternity leave happy mcm ibu :D tp papehal ibu akan pastikan, masa balik kerja ibu adelah ibu-anis time!! ibu akan gomol anis puas2 n denga anis cerita2.. kalau ibu penat sngat plak, ibu akan paksa anis teman ibu tido  waahahaha.. mcm harini.. sepetang, no, seharian, pg smpai tengah malam anis teman ibu tdo. smpai last2 ayah yg cook dinner.. hehehehe (soryy syg xtau apsal ngantuk sgt pas oncall kalini)


 
Ni gambar anis masa genap 3 bulan. lepas minom susu.. ayah tengah tunggu anis burp. actually ni la posisi faveret anis skang.. sndar dekat tangan ayah smpai tertido.. tido smbil pipi labuh tu tergantung bak kata ayah hahaha... btw, anis tak berapa suka bila ibu buat cmni. senang citer, ibu mmg failed x pndai lgsung nk burp kan anis.... huwwaaaa :(

somelnyer anis ni.. ibu rasa nk tmbah lagi.. anis 2 anis3.. hahahaha iAllah kalau ade rezki. tp buat masa skang Doc suh hold dulu.. sbb aritu ibu cizer plus BP ibu xmau turun.. double huwaaaaa :( so ibu skang on medication 200mg of labetalol, 3x daily. kalau nk tau ibu yg reka dosage tu sndiri sbb ibu prasan bz nk jmpe doc.. hahahaha.. tp iAllah ok kot.. sbb ibu smbil2 monitor gak BP ibu.. iAllah next month ibu nk start lepak gym (bukan bina badan) nk main lari2 atas treadmil. nk beli tredmil, rasa mcm mahal, plus xtau mana lg nk letak dlm umah ni.. nk beli ansuran, rasa malas nk hutang2.. hmm.. harap2 ibu istiqamah dlm bertreadmil ni.. amminn.. :))


Monday, February 3, 2014

2 months hanis sofea :)

hanis sofea

anis ibu.. anis ayah.. 

 

ni anis on 31st Jan lepas. muke sembap sbb asek tido aje. atau asek nangis aje. hehehe.. ibu love u anis! anis yang suka menggeliat. anis yang suka senyum. anis yang mencuit hati. ibu love u so much anis! masani umur anis dh 62days :D alhmdulillah.. anis sehat n aktif.. tp doc ckp anis kurus sket.. ni ibu laa ni susu siket.. sobss

so far anis mmg fully BF. alhmdulillah.. sbnanye susu ibu x banyak sgt tp cukop laa utk dia... ibu harap cukop la hndaknya.. ibu mmg cita2 tinggi setinggi everest nk BF anis smpai atleast 2 taun.. mmg mncabar, lagi2 bila kat lab. mase smple banyak.. masa oncall ke.. fuhh.. kalo dulu nk g kencing pn curi2 masa.. ni plak nk g pam susu.. tp ibu gagahu jua laa demi anis kesayangan ibu.. :) pulak lagi budak2 lab majority mmg x BF anak dorang.. so mntal kene kuatlah di situ ye.. tp alhmdulillah.. so far sume pn memahami bile ibu nk g pam susu.. hehe

oleh sbb Doc tak recommend anis utk dihantar ke baby sitter, apetah lagi nursery, maka kitorg decide untuk bia suami resign je kerja lab tu. memandangkan suami ade side income (side ke? macam main income je.. haha) aku plak xde, maka suami lah resign. bagus, hati ibu pn senang. anis in good hands! the best indeed! maka, siang ibu g kerja, malam ayah boleh amik 2-3 jam kerja.. tapi income ayah lg lebih drpd ibu.. ibu kerja 8 jam tahu..sobsss.. hehehehe.. xpela.. rezki anis jugak..


apapepn.. alhmdulillah.. tuhan temukan jalan ni.. dh lama nk suruh husband resign memandangkan boleh nmpak hasil lain tp sbb dh kerja lama n tetap.. husband mcm liat.. akhirnya keadaan yg buat dia kene resign yang aku nmpak macam mmg ketentuan ilahi... cewaaahh... doa aku, semoga Allah menemani setiap jalan yg kami pilih.. insyaAllah dipermudahkan lah hendahnya..

time kasih anis sbb hadir dalam hidup ibu n ayah :) time kasi Allah anugrahkan kami hanis sofea :))

Saturday, January 4, 2014

day 34 :D


harini aku xcuri2 snap gamba... terang2 aku amik depan nurse.. nurse pn mcm bo layan je.. haha.. comel anak ibu.. dh beberapa nurse n Doc ckp kulit anis cntik, putih lain mcm.. nurse td panggil anis snow white.. tp aku rasa sbb dorang pelik.. apsal anak putih tp mak dia......... hahaha... kalau suami yg dtg sure dorang xcakap ape2 hehe..


tak kisahlah anis sayang... asalkan anis sihat. tu je yg ibu nak.. smoga anis mmbesa ngan sihat... ibu n ayah akan tunggu anis :))

harini anis tukar tubing baru... sbb dah ade improvement kt dia punya SPO2... alhmdulillahhh... trima kasih Allah :)

Friday, January 3, 2014

hanis sofea ayah dan ibu :')

Tanda tanda

malam 25 Nov 2013,  keadaan aku adelah sangat dasat. aku sakit kepala yg amat. err.. xdelah yg amat sgt. tapi sakit yang tak berhenti. sebelum ni Doc kata aku kena PIH (pregnancy induced hypertension). okay, bahasa melayu dia, darah tinggi semasa mengandung. normal menyerang org mengandung, tetapi hakikatnya bahaya.boleh mengundang maut kepada ibu dan bayi dlm kndungan. sbb tu masa memula aku tau aku ada hypertension, aku macam, ya Allah, ujian apakah ini! siries aku takut. lepastu pulak, makin lama blood pressure aku macam asek naik je, aku betul2 berharap dapat lahirkan wiwe cepat2.. walaupun aku tau, kalau lahir awal, mmg akan dikira premature. bg aku, 'premature je kan, bukan apa apa'..... tapi..
 
okay, smbung cerita, sory kali ni aku taknak cerita pendek2 macam slalu, takmau pointfom, aku nk cerita sepanjang2 yang boleh, setiap perasaan aku, setiap benda yang jadi, SEMUA. ok, masatu Doc dh pesan dekat aku supaya watchout symptoms2 yg bahaya semacam pening, loya, mata berpinar, pedih ulu hati. tu adalah tanda2 pre eclampsia/ eclampsia. ala, engkau google je la kalau curious sgtsbb mmg malas gila aku nk explain. haha.. dengan erti kata lain, aku akan passout, sawan dan entah apalah nasib aku kalau kena. so far aku cuma ade sakit kepala sikit2 aje, aku x google sangat kalau kena yg lain tu nnt apajadi, sbb denga boleh kena sawan je pn aku dh rasa scary gila, maka aku betul2 banyak berdoa smoga aku xkena sawan. (alhmdulillah, tuhan perkenan doaku)
 
ok berbalik kepada malam tersebut, err.. maksud aku malam aku pening kepala gila tu. malam tummg aku rasa semacam, semua symptom tu jadi! sakit kepala, loya, pedih ulu hati, mata kabur. bayangkan! masatu mmg aku takut gila kalau kena sawan. last2 aku duduk bawah shower dengan harapan aku bole ok.. aku pk, kalo x ok mmg kena g hosp la kang x pepasal aku kena sawan naya je. tp dengan izin Allah.. lepas duk bawah shower tu, aku rasa macam ok sket. tp sumpah xbrani lgsung nk tengok blood pressure masatu.. takut pengsan terkejut pula kang.. hehe

Kena tahan

esoknya (26 Nov 2013), aku n suami pegi Hosp Selayang sbb mmg ade appoinment. haritu kira dh lebih kurang sebulan la drpd aku kene warded sbb darah tinggi kt sini. tu kira Doc nk review BP aku. aku tetap sakit kepala lagi haritu. cuma masatu xde dah loya, kabur n heartburn lagi dah. tp masa nurse panggil nak check bp.. Omak kau! 219/125 kot! nk tepengsan aku. nurse smpai tejerit2 panggil kawan dia. beberapa kali gak r dorang check BP aku, daripada guna digital machine, smpai manual. trus aku kena masuk PAC (aku lupa nama pnuh dia.. tp mcm emergency room utk kes2 labor la lebih kurang). masatu lebih kurang pukul 12 pg. lepastu dorang monitor bp aku beberapa jam tp x turun2.. last2 aku trus warded, baru je masuk ward, datang sorang Doc lelaki check aku. nampak muda, aku rasa budak housemen. check smbil geleng2 kepala. masatu bp aku 190/125. lepastu datang specialist (kot, tp nmpak muda juga). nama dia Doc Marina.  aku tau pn sbb dorang asek panggil2 nama dia. Doc Marina la yg trus suh aku emergency cizer. masatu macam sangat kelam kabut. aku nangis. honestly, seblom tu aku tak takut langsung nk masuk OT. seblom tu aku xrisau pun kalau wiwe premature sbb bagi aku skang mmg agakbyk kes premature delivery and most of them successful n baby n mommy pn survive n aku pk iAllah aku n wiwe pn akan survive.TAPI. haritu aku terlalu sedih. dan takut juga. kalau seblom ni akuslalu doa smoga wiwe slamat, tp haritu aku doa smoga aku jugak slamat. tak tahu kenapa tetiba tamak. kalau seblom tu aku cuma harap boleh lahirkan wiwe, masatu aku harap aku boleh tengok , pegang, dan besarkan anak aku. maka tak putus2 aku doa smoga aku dan wiwe slamat 
 
masa berlalu macam terlalu pantas masatu. lepas doc marina kelam kabut suh nurse sediakan aku tuk masuk OT, nurse pn siapkan aku. selak segala aku pn dh xde pasaan masatu.. nasib baik la aku bukan jenis bela hutan (wahaha). lepastu dorang tunggu BP aku turun dulu, sementara tu dorang bg ubat secara IV. BP aku agak degil tak mau turun, smpai nurse suh aku tido n tak kasi aku main hpdan sembang dengan suami. akhirnya, masa bp aku kalau xsilap, lebih kurang 130/90, aku masuk OT pukul 11 mlm. Lama kan kiranya? drpd 11pg dorg check BP aku tinggi tu, 11 mlm baru masuk OT. tp aku rasa kejaaappp sgt. 
 
 in the OT 

kena bius separuh badan. doc yg bedah Doc lelaki, Dr firdaus, dan seorang doc pmpuan,tak tahu nama.anesthetic pon pompuan. tak sakit tapi rasa beb! masa die kuarkan wiwe t terasa macam die err renggut. ye, tu word yg susuai, renggut. maknanya tarik secara kuat smpai aku yg dh kena bius ni boleh rasa. sebelum tu start operatin mmg air mata aku dh mengalir2 dah. bukan sebab takut. bukan sebab sedih. bukan juge sebab gembira. nk kata sakit, tak sakit. tp nyilu yang amat sangat kot. smpai kuar air mata. lepas doc tu renggut td, aku dengar suara wiwe menangis :) tp aku belom sikit pn rase lega sbb tak tahu apa nasib dia. lepastu aku denga doc firdaus ckp "cepat tekan" pastu doc pompuan tu tekan perut aku beria, (aku nmpak dia sikit2 sbb terlindung) tp xsure bahagian mana yg dia tekan sbb masatu kebas, tak rasa. serta merta aku muntah. air mata aku mengalir mmg tak henti. tapi semua ni berlalu pantas aje. 1130 mlm baby kua. tp aku suka doc tu, sbb masa operate tu, xhenti2 dia sebut bismillah bismillah.. :) alhmdulillah.. lahirlah cahaya mata kami yg pertama.. syukur alhmdulillah ya Allahh :')

after the op, labour ward

aku tanya nurse, lelaki ke perempuan. nurse ckp baby girl. aku dh agak. aku xsabar nk jumpe wiwe. doc pn, xtunjuk pn kat aku baby. mungkin dia takut aku pengsan kot tgk baby bedarah2. pastu dorang kan nk cepat2 hantar pegi NICU. kat sini ade sorang nurse yg jaga. dia la yg uruskan aku tukar pad segala. aku mmg rimas gila lepastu pulak kebanyakan doc yg check sume pon lelaki. aku tak salahkan dorang, aku tau dorg profesional,  cume aku rasa segan sket la kan. mau xsegan. huhu.

ward 5A

BP aku semacam degil gak. turun naik. bila turun, aku pegi ward biasa, bila naik aku masuk labour ward balik. tensen. aku kena tahan agak lama (biase 3 hari, aku kena seminggu) sbb doc xleh decide nk treat aku mcm mana. 1st few days aku xleh tengok wiwe langsung. aku cuba utk tak stress dan tak nangis. sbb kalo Bp aku high, mmg lg lambat aku nk jmpe wiwe. 
 
 

masani tough ok. sedih sangat2 apalah nasib wiwe kat NICU, ok ke x?kalau ok, how ok?kalo critical, how critical? paham ke maksud aku tu? hehe. suami ckp wiwe nmpak kecik. paling kecik antara semua baby. sedih tak dpt tengok. tp at last, Doc bagi pegi tengok jugak  masa Bp ade sedikit ok :)


tengok status pn dh tau hepi sangat. dah ghope org gila dh aku.. actually bagi aku wiwe takdela kecik sgt. aku bayangkan lebih kecik dn kedut2.. tp wiwe xsekecil tu dn kulit cantik, alhmdulillah.. comel sgt anak ibu :) masatu decide nk namakan Hanis Safiyya. aku suka nama anis, suami pilihkan nama blakang, pastu tambah H kt depan, sebab Hanis kedengaran lebih lembut, katanya :) 

discharge

aku fikir nk cepat2 klua wad sbb dh rimas duk dlm wad. tapi bila balik rumah, Anis plak takde, rasa nk meroyan sangat, nasib baik tak bebetul meroyan. mcm aku kata, aku tahu apatu premature n aku tahu kalao baby premature mmg akan kena tahan dekat NICU, and all the risk n complications yg bole jadi. i am aware. TAPI. aku silap. PENANTIAN TU SATU PENYEKSAAN. berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. i tot it was going to be easy, tp seksa beb. i cried almost every night. no. mmg every night. takda hari pn yg aku ingat aku x nangis dn boleh masuk tido dengan tenang. memula ok la sbb pk tunggu berat anis cecah 1.8 je.


masani anis dh bole kuar ICU, aku boleh stay sane untuk direct breastfeed. anis 1.6kg+. hepi sangat. 1st time bole peluk anis, dokong anis. sedut bau anis. comel sangat anak ibu. baju ward dh macam jubah dh sebab besar. comel sangat tapi xboleh amik gambar :( tapi kejap je.. baru 2 hari, anis pn baru nk blaja direct bf sikit2.. tiba2 aku dikejutkan dengan berita lung anis collapse. doc ckp dia x bernafas tadi. aku menangis menangis macam gila. masa ni down sgt


lepastu Doc ade cakap jantung anis pn ade problem gak. PDA (google la kalau rajen sbb aku lupe dh nama pnjang dia). actually bagi aku yg sentiasa positif dan bersangka baik dengan tuhan , aku rasa keadaan ni xsiries.. iallah akan baik.. cuma mmg amik masa lung collapse tuk recover, pulak tu ade PDA skali.aku tak cerita sangat dekat org lain n family pasal complications ni.. sbb aku sndri tgh kumpul kekuatan, aku rasaaku akan lebih fragile kalau cerita dengan org. jadi tulah yang aku doa siang malam. smoga anis cepat smbuh, dn mmbesar dengan sihat. wpun rasa sakit sangat dalam dada ni bila berjauhan, tp bg aku, biala anis bebetul sihat baru aku bawak balik rumah. dekat NICU anis di monitor 24jam, aku rasa lebih yakin bila dia kat sana buat masa ni iAllah. apa yang aku n suami boleh buat sekarang ialah, bersabar,dn berdoa banyak2. 


pejam celik pejam celik. dh sebulan dh usia anis. alhmdulillah. masa masuk balik ICU haritu, anis pakai ventilator sehari. nasib baik sehari.xsanggop nk tengok dia pakai. nmpak xselesa n kesian sgt dekat anis. benda tu tubing yg masuk kat tekak so anis mcm asik tnjuk muka nk temuntah je..sian dia. hari kedua dorang dh tuka, pakai apetah... tp bukan la support breathing anis 100%, die cume bertindak bila lungs anis lupa nk benafas je. mcm tula lebih kurang. so far nmpak anis ok. senyum2 slalu masa tido. manis, cantik sangat anak ibu senyum . betullah kate lagu yang when u smile the whole world apekejadah tah.. lupaplak aku.. tp mmg bila nmpak anis senyum2.. aku bahagia sangat :D tak pernah rasa sebahagia ni. 

jadi ni lah yg aku dn suami buat sekarang, tunggu dengan sabar dan berdoa. bagi pihak aku, aku rasa aku sebnanye tak ok sgt emotionaly,aku boleh tengok maharaja lawak n sembang2 n gelak kah kah mcm takde ape. aku boleh gurau senda dengan suami mcm biasa. aku dh siap pegi shopping n lepak2 ngan geng2 siap. mcm xde ape. tapi malam seblom tido, aku akan nangis mcm gila. ko rasa aku saiko x? haha. aku cuma harap aku x meroyan udahle. Iallah, tak lame lagi anis dh boleh kua.. amin..

 

anis sayang. ni gambar masa anis 12 hari.curi2 snap sbb dh tak tahan sgt. hehe..  masatu anis dalam incubator lagi. kebanyakan masa bila aku dtg, anis tido. kadang2 aje tgh jaga. anis minum guna tube kt mulut dia tu. nurse bagi aku pegang tube tu masa feeding. anis xminum susu formula langsung. nurse cakap badan anis takleh tolerate susu formula, bagi trus muntah. aku harap susu aku cukop utk anis.


ni masa anis sayang 22hari :) aku berjaya snap masa anis senyum hoye!!! masani still dlm incubator, comelnyaa anak ibu... bila bole gomol ni.. senget pampers anis, aku punye kerja la tu. haha.. masa nurse memula suh aku tuka pampers, i was like... alamak cane ni..tak penah tuka pmpers baby seumo idup! haha.. tp berkat kehebatan aku jeling2 mak org lain n ingatan aku terhadap masa dulu2 arwah mak tuka pampers ame, last2 pandai gak r..hahaha.. mmg lawak. seblum tu aku duk sibuk search youtube cara mandikan baby, cara agah baby segala.. tak ter search plak cara tuka pampers haha..

oh btw, suami dh pegi register anis dah :))

 
HANIS SOFEA BINTI JALUDDIN. setelah consult ngan pakar bahasa arab (tq ummi tuan! hehe) maka ktorg tuka safiyya kepada sofea :) smoga mnjadi anak yg solehah anak ibu. amin. 


Tuesday, October 22, 2013

berita terkini



aloha readers! :)



2, 3 kucing berlari. mana nk sama si kucing belang. 2,3 boleh dicari. mana nk sama engkau seorang. 

bijak bukan? memulakan karangan dengan pantun takda motif. kalau dalam subjek penulisan, sama ada mmg cekgu buang tros kertas kau, atau cekgu2 yg unik mungkin akan impress kejap. hahaha (xyah prasan sgt eha! hahaa)

sekarang aku sedang type berlatarbelakangkan bunyi anak kucing menangis (sbb utama ssh nau aku nk tdo ni) anak kepada kucing aku yang tak reti nk susukan anak dia, apetah lagi jaga. maka, aku kenalah paksa mak kucing breastfeed anak dia plus tidorkan dia dlm bilik aku.. huhu.. tp takpe, bunyik anak kucing melalak xdelah annoying sgt. tp kalau bunyik anak org melalak tgh2 malam ni.. seram jugak mak.. lagi2 masa suami kerja malam.. hehehe..

oleh sbb dh lama x berblog macam biasa, angkara perasan sibuk, maka kenalah cerita pendek2 n laju2 :)




kerja

stress! stress! stress!!! itu jelah yg aku boleh cakap. sumpah stress. workload n workflow xde la stress mana. nk mengadap prangai2 manusia yg biadap plus haram jadah tulah yg aku xtahan. Ya rabbi.. sabar jelah. untuk itu, aku mmg nekad, lepas je maternity leave, mmg aku akan carik kerja lain. gaji tinggi pn kalau hidup x gembira x guna. lepasni aku nk cari tempat yang aman lagi damai... dan err... gaji tinggi jugak.. hahahaha.. insyallah.. aku harap ade rezki yg lebih baik kat tempat lain.bukan aku x bersyukur dengan kerja skang, tp environment dia betul2 buat aku rasa blood pressure aku makin naik. n pangai aku pn agaknya akan jd jahanam gak sbb duk maki org dlm hati je...(n kat blog gak)  T___T sedih.



wiwe dearie

wiwe ku sayang. muahh muahh.. sebulat suara aku dn suami nk namakan permata hati pertama kami sebagai Anis Eryna. eh ko konfem ke anak kau pompuan ni? hahaha.. ok kalau lelaki, nnt baru pk ok... sbb dh 2x scan xnampak so Dr saspek pompuan.. tp bagi kami, lelaki ke pompuan ke, alhamdulillah.. rezki tuhan bagi.. syukurr.. wiwe skang aktif tendang2 ibu dia. 1st time rasa dia gerak masa 5bulan lebih itu hari.. betullah org kata, perasaan masa tu adelah takterkata. tak boleh nk di describe.. alhamdulillah tuhan bg peluang aku rasa n alami semua ni.. :') aku pn dh start minum susu kambing sbb pikir pasal wiwe. susu kambing mmg elok untuk bentuk immune system baby n boleh elak baby drpd kena jaundice, insyaAllah.. wlau pn mcm dh terlambat untuk amik, tp aku tawakkal ajelah. wiwe, wpun ibu mungkin xjage makan n xmakan sgt makanan2 yg sepatutnya, ibu harap wiwe mmbesa dengan sihat dengan kuasa Allah.. sbb apapepn.. Dia yg berkuasa untuk mjadikan sesuatu. 



beloved husband

syg wiwi, how many time do i have to tell u that u are perfect? tak terkira air mata yg jatuh ni bila rasa terharu di atas pengorbanan suami selama ni. kalau ikut hawa nafsu serakah nak aje aku bgtau dunia setiap hari betapa baiknya lelaki ini. tp kang org kata riak pulak. trima kasih di atas SEMUA yg wiwi dh buat untuk wewe. tak tahu nk sebut yg mana. terlalu banyak. trime kasih wi :') kadang pandang diri sndri yang serba kekurangan ni, buat aku rasa sedih kalau apa yg aku buat x cukup dan xsepadan dengan pengorbanan suami. bukti x perlu kahwin dengan lelaki kaya atau lelaki persis model untuk bahagia. xperlu nk cari lelaki luarbiasa di mata dunia. cukup sekadar lelaki biasa yang mampu melayan korang secara luar biasa :) alhamdulillah..  smoga tuhan kekalkan jodoh kami hingga ke syurga. amiin..



 ok, keadaan telah mnjadi emosi nampaknya bila cerita pasal suami. haha. terus nangis sedu sedan xpepasal. oh lupe bgtau.. sejak mengandung ni makin menjadi2 pangai aku bila suami kerja malam. ade kadang tu aku menangis2 smpai bengkak mata bagai. hahaha.. suami pn dh stat rasa aneh dn mungkin rasa curiga adekah isteri dia gila ke apa.. hahaha.. baru aku paham kenapa org pompuan xboleh berjauhan dengan suami. dulu masa aku budak2 aku ingat atas sebab sexual saje, (hehehehe) tp bila dh kawen ni, baru aku tau lain sangat rasa bila x dapat tidur bawah ketiak suami. tidur dalam dakapan suami (xbuat apape ye!) adelah saat yg paling indah.saat aku rasa paling selamat. aku percaya semua isteri rasa benda yg sama. :)



baiklah mari tidur.. hujan dah ni..  nak pegi peluk baju suami :)  miss u wiwi :)

Wednesday, August 14, 2013

my 18weeks of pregnancy :))



Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin 

untuk semua readers walaupun dh hari raya yang ke.. err... 1, 2, 3.. ke 8 kalau tak silap perkiraan ibu mengandung yg penah fail maths ni... hehehe.. tahun ni aku beraya dekat Kelantan Darul Naim, xsnap byk sgt gamba sbb masatu aku x sehat sgt, cirit birit (mmg penyakit wajib bile balik kampung sbb perut gua mmg xtahan makan daging) dan muntah2 (ini pula penyakit ibu mengandung yang gatal TERmakan lemang- padan muka)

tahun ni xbeli baju raya pun sbb perasan sibuk. kami suami isteri pakai jubah yang iji beli mase buat umrah ituhari. dia kata jubah tu rm8 saje! hehe best kan? kan sini org jual rm50+ kot!! huhu... actullay jubah aku tu sedondon dengan suami, sbb corak2 kecik kaler coklat muda tp xnmpak pulak. mmg aritu ade carik tudung kaler light brown tp x jumpa. mmg carik pn cincai aja.. prasan sibuk la katekan.. hehehe



raya kedua adek aku Man bertunang dengan org KB. dah macam nikah dh aku nengok. sbb kat Kelantan lelaki pn dpt cincin, maka Man tepaksalah pakai baju melayu jugak. sbb nnt nak amik gamba masa sarung2 kan.. 

satu2 nya gambar berdua dengan suami masa raya. tu pun raya kedua dan takberdua sangat lah, nampak itu budak2 blakang bukan? abaikan. haha




 upacara menyarung cincin.

adek beradek. oh nmpaknya aku perempuan paling rendah wlaupun sebnanye tinggi aku adelah tinggi average wanita asia.. ehemm.. hehe..

aku xsnap gamba masa ayah amik gamba ngan man sbb aku dh putus asa ramai sangat photographer. lagipun aku malas nk menyelit kang dengan luas permukaan aku ni, xberpeluang plak org lain nk amik gamba.. hahaha

 (semua gamba malas nk edit dn compress,sekian)

okay cukuplah tu.. lgpun xbyk gamba pn.. btw, bg aku tunang Man punya family sgt nice. ayah n mak dia nmpak pendiam sket, tp boleh nmpak family yg kekeluargaan.. err. paham ke? hehe pelamin pn sweet aje. gubahan hantaran pn sweet... aku suka bunga2 dia. dh pow letak dekat hall rumah.. hehe..

Pada hari yang mulia ni, (eh tetiba cerita pasal harini plak.. dh malas ah tu citer pasal raya si eha ni!) aku telah terbangun seawal 4 pagi angkara macik2 rakus sang nyamuk dn juga sebab cuaca panas berbahang.. oleh sbb aku malas nak mandi maka aku guling2 aja seblah suami smbil kacau2 dia tido.. haha.. peluk dia kuat2, gulung2 rmbut dia, tepuk2 bontot. tp suami nmpaknya malas nk layan. jadi aku pn raba perut dia. sbb tu part snsitip kot.. tp xsmpai pn 2saat rasanya suami dh tangkap tangan aku n kepit dengan siku dia kuat2. ciss betul! lama jugaklah baru dia lepas, terus aku serik. bangun, basuh baju n kemas dapo lg baek! huh...:)

 jap, tetiba aku penat plak nk cerita pnjang2. kau pn musti penat nk baca bukan? jadi mari kita buat pointform jela. hehehe


RAYA

-belom raya belah klang dn belah suami sbb roadtax xsmpai2 lagi.. geram betol ngan myeg ni.. lembap gila! what the fun.

-tp harini rasa nk redah jelah sbb roadtax dh siap,cuma xsmpai kat tangan lagi, so kalau kena tahan dengan JPJ pn dorang leh check n harap2 dorang lepaskan. hopefully xde roadblock lgsung r! huhu

- sejarah raya paling pokai. tak tahu duit abes ke mana. padahal xshopping raya sgt pn. stakat beli kueh 3-4 balang je. mungkin sbb bulan ni kena bayar roadtax la, ntah ape2 lg tah kena bayar. plus aku xde apape claim sbb dh xbuat oncall sumer. mungkinla.. xpela, rezki ade kat mana2, insyaAllah.. :)


PREGNANCY

- dh masuk 18 weeks alhamdulillah.. :))

-latest checkup semalam, 14/8/13. boleh nmpak kaki baby... comelnyee!! <3 muka pn bole nmpak tp baru tulang muka, xde isi lg. tp comell jugakk <3 <3 !! 

- gender blom leh nmpak sbb baby memalu lg.. :) comelnye anak ibu..:)) tp Dr ckp mybe pompuan.. for me n husband, xkesah lelaki ke pompuan.. hehe tp smalam suami dh usha2 name2 pompuan nk bg.. :)

-Dr kate sume ok, cume placenta (tali pusat/uri) aku ke bawah (pttnye ke atas). tp dia kata akan naik nnt.. lets pray. aku ada tanya budak2 lab semalam dorang kata kalau ke bawah bole menyebabkan bleeding, so jangan kerja lasak2 sgt (lasak apa, aku melepek je kat rumah ni suami buat sume benda). balik tu aku tanya jugak en. goggle. dia kata kalau placenta kt bawah ni nnt bby xleh dpt byk sgt nutrition n oxygen. sian anak ibu :(  tp low lying placenta ni kira common case la tp unkown causes. tp 95% drpd ibu2 tu placenta die akan naik sendiri nnt. cume 5% yg smpai deliver pn ade prob low lying placenta, yang akan menyebabkan xleh deliver normal. nauzubillah.. janganlah kena kat aku amin. 

- alahan n angin yang trok gila dh xde. hoyeayy.. !! XD alhamdulillah. sblom ni malas gila nk buat kerja rumah.. pk nk buat pn dh rasa pening. skang dh ada rasa nk kemas rumah, basuh baju sumer. (betul2 stat pas balik dr kampung itu hari- kira baru beberapa harila jugak). harap suami bolehla rileks sket, kesian dia kepenatan aku tengok. siries, jasa suami... bialah Allah saje yg balas, kalau aku sehat pn xkan mmpu nk balas. THANK YOU BELOVED HUSBAND, WIWI TERCINTA, I LOVE U! :'))

- masak2 baru nk ringan2.. sbb aku masih xtahan ngan bau benda tumis. jadi aku masak benda2 yg simple 2aje yg xmengeluarkan bau yg boleh buat aku pengsan sendirian kat dapo. 

- aku tanya en. google ade mcm2 jugaklah yg ibu mengandung boleh alami during this phase, tp so far aku cuma mengalami constipation iaitu sembelit saje, wpun hanya satu je tp aku tensen jugakla sbb aku ni kan jenis berak lancar je, slalu aku berak xsmpai 10min pn duk dalam jamban. mmg berbeza ngan ahli2 rumah ni... sume berak minimum stengah jam. macam malam td, aku dh la makan banyak smalam, rasa nk berak gila, tp en. tahi tamau kuar2.. sbb dh lama sgt dalam jamban, 2kali gak r aku putus asa, x tunggu tahi keluar habes. gila bohsan weh duk toilet pndang syiling smbil tunggu tahi. aku rasa pasni aku kena letak komik shin chan dlm toilet,  mungkin aku akan lebih bersabar tunggu smpai sumer tahi keluar. hmmmm.. good idea. :))

-lagi satu, wlaupun xleh rasa apape movement lagi, tp aku leh rasa mcm ade sesuatu dlm perut la (baby, bukan tahi ye!). jadi bila aku baring nk bangun ke, aku kena hati2 sket kalau x rasa semacam. 


KERJA

-aku xbuat oncall n kerja weekends sbb bos takut aku mc tetiba then tade org ganti. jadi aku makan gaji basic jela, xde claims.. tp ok je kot. rasa lebih sehat sbb hari2 bangun pagi (dh kerja pagi.. hehe)

-aku ade gaduh ngan budak lab aku, tp malas nk citer pnjang lah. lgpun bukan benda pelik kalau aku gaduh ngan bebudak lab pn.. huhu..

-aku plan nk mintak transfer g Klang sebelum 5 tahun drpd sekarang. me n suami plan nk buat rumah kat tanah suami kat Klang tu. doakan ye kitorg cepat2 dpt kumpul duit :)




okay tu aja.. aku nk goreng kuehtiaw ni.... kepit idung siap2 :)




 


 

Saturday, June 15, 2013

dedicated to my beloved husband


aku tengah marathon Running Man so boleh lah type blog selagi x pening.

sejak seminggu kebelakangan ni aku mcm rasa nak muntah bila mengadap laptop. bukan saje laptop, malah handphone juge. (baguslah harap2 anak gua nnt, xde gila gadget.. hehehe) aku juga nk muntah bila masuk dapo. bila minum air, aku akan sepah2 kan aja cawan kat hall atau atas meja makan bagi suami kutip dan basuh.. hahahaha.. mmg keji perangai tersebut tp mmg xleh nk tahan. kadang2 smpai basuh tangan pun aku sanggup g basuh dalam toilet. 

lagi haru, nk buat apape kerja rumah pn aku rase tak nak. err.. memanglah aku bukan jenis yg rajin sangat buat kerja rumah mengemas semua. tp atleast benda2 mcm basuh baju, basuh pinggan sume mmg aku xde miss laa.. tp skang tah kenape jadi malas gila plus, bile pk nk buat je, trus rasa mual2. maka suami aku, lelaki kesayangan akulah yg buat semua tu. balik kerja, makan roti je..(sbb mmg aku dh xmasak, kalau aku xde tapau makanan, mmg suami makan ape yg ade dlm umah je huhu) lepastu basuh baju, basuh pinggan, lipat kain, kemas rumah. lepas tu sebelum tdo, dia akan urut perut n badan aku sbb aku skalu sgt angin2... huhuhu..

ada sekali masa suami nk tdo, aku tengok dia macam kepenatan, maka aku usap2 rambut n tangan dia, lepas tu aku menangis mcm org gila gak r,, haha sbb aku terpk betapa berjasanya suami bila aku tak sihat. :(( tengok dia buat SEMUA. it breaks my heart. setiap kali terpk ni aku akan sedih gila. like.. sedih macam gila. paham ke? hahaha.. suami selalu bia je aku menangis. dia akan peluk dan usap kepala aku je... kalau aku mcm nk meraung baru die tanya, kenapa ni..? nmpak sangat aku selalu menangis tanpa sebab smpai suami malas nk amik port. hahahaha..

aku harap anak ktorg nnt 100% ikut prangai dia. I really adore him. tak jumpa pun keburukan dia. perfect. kadang2 aku terpk, apelah kebaikan yg ada pd aku smpai Allah anugrahkan lelaki sebaik ni? alhamdulillah syukur. aku harap aku berpeluang balas semua jasa suami dan harap aku boleh jaga suami smpai akhir hayat aku. amin

love u so much wiwi. smoga Allah lindungimu dunia dan akhirat. amin..

okay, dh terlalu emosional, mari smbung layan running man.. bye



Tuesday, June 11, 2013

shoutbox!!


ada orang x puas hati nmpaknya..


miahahahahaha.. 
oleh sebab aku ni baik hati lagi penyayang, maka, aku pn telah menyediakan shoutbox untuk readers komen.. wlaupun ni shoutbox lame, sile jangan memilih! hahaha

sila komen dengan mulia, sbb kalau x mulia, aku xleh nak delete komen kau sbb aku dh lupe pword dia. aku cume boleh buang trus shoutbox tu aje. 

baiklah. nak update tu je sbb aku baru lepas muntah dan rasa x selesa ya amat.. jadi aku nk berbaring2 barang sejam dua sebelum masuk kerja :)

daaa  

Sunday, June 9, 2013

:)


sunny monday :)

harini aku takda monday blues sbb semalam ade member malas buat oncall so ptg ni aku masuk kul 5 yeayy!! so drpada aku melanguk tak buat apa sementara nk tunggu washing machine ni siap, maka, ada baiknya aku blogging update diri.. ehemmm.. :)

latest BHCG result aku adelah pada 2 minggu lepas 28/5/13

alhamdulillah... aku ni slalu risau tak tentu hala.. so bila tengok result yang meyakinkan ni, barulah aku brani buat appointment dengan gynae.

okay minggu lepas aku telah pegi checkup buat pertama kali. dengan doc lelaki bernama Dr. RC. (boleh teka nama penuh dia kalau kau bosan sgt) sebab musabab jumpa dia ialah bebudak lab sume recommend dia sbb doc RC saje gynae yg ade scanner canggih boleh scan 4D ke ape tah.. so pada hari kamis lepas, (6/613) aku pn g sana kul 230ptg. 



bole nampak ke? so my baby is now 1.79cm :) comel kan? kecik je... hehehehe.. oleh sbb aku x penah amik tahu bile last period sume... so Dr predict je due date aku based on the size of the fetus. (note: fetus= baby yg lom kua perut). so the due date will be on 15th January 2014 !! oh no.. seram gila walaupun lama lagi hehehe.. heart beat pun normal.. alhamdulillah.. aku nk masukkan gambar heart beat tp pc ni dh start gila,malas nk layan.

skarang ni, aku punya mual2 semacam berkurangan sket tp tetap ada. kalau dia datang tu.. mmg rasa bad mood kejap. naseb husband sgt understanding, kalau aku ckp aku pening, atau sakit perut, laju2 dia dtg n urut, peluk.. i love u muahh muahh.. tp so far xde muntah dah.. rasa nk muntah jela. n mmg angin banyak gila.so skarang kalau aku nk melepas angin ke hape, aku x peduli dah. lepaskan saja... !! haha..

skang gak aku dh start amik supplement lain selain folic acid, iaitu, ubat homeopathy B1 ape tah,sorry ubat tu kat dlm beg malas plak aku nk hamik.. hehehe.. nnt2 aku bgtau nama dia ok.. so mostly sups ni adelah tuk perkembangan fetus. ubat ni xde rasa apape.. cuma xbest kau xleh telan. so kena kemam atau gigit. ok bayangkan, dhla rasa nk muntah, kena plak kemam benda yg xde rasa.. lagilah nk muntah bukan? kalau kena kemam kopiko ke hapa xpe gak.. hahaha..  pantang dia adelah caffein. so far aku mmg xsuka ubat ni. tp for u my baby, lautan api pn sanggop ibu renangi.. ceewahh hahaha.. mmg poyo si eha ni hahaha..


okay tutup bab mengandung, mari cerita kesah deting semalam.

semalam, aku pegi deting dengan suami dan beshtie dekat mid valley horeyss !! :) walaupun midV adelah antara shopping mall yang aku tak berapa suka sbb selalu sesak dengan manusia, tapi hanya kat situ je ada Dubu Dubu Seoul Food :))

credit to Wanie Besh

dubu2 ni aku tak tahulah ade kat tempat lain ke tak.. dah 2x g sini. so for korean food lovers, bolehla datang sini.. mmg best makanan dia.. tp air dia sume xbest ahahaha.. si tuan siap mintak honey sbb air dia xde rasa pape.. apa dia ingat tu kedai ayah dia ke ape?? hahaha so far yang aku dh try sume pn best. beef bibimbap, jigae, ntah apa lagi aku pn x sure nama dia. hehehehe.. tp best la.. 

yang bestnya, patutnya nk celebrate beshday hami n daia skali, bole plak kitorg lupa. ape punya hampagas dapat makanan trus lupa persahabatan lebih 15 tahun ni.. hahahaha.. so lepastu kitorg laju2 g Baskin Robin. sbb ade antara geng yang nk balik dah. fuhhh.. nasib baik bejaya pujuk untuk stay tanpa bgtahu nk celeb besday dorang :)

 cer teka mana Daia n Hami?hehee.. credit to Wanie Besh (pow gamba ko jelah, sonang)

best gila!! aku xtau pn BR ade buat set fondue!! eskem2 besh, buah2han n kek dip dalam choc hazelnut yg mabeles! set ni rm 50+ .tak ingat sbb tuan yg bayar.. hahaha.. n maybe set ni xde kat kedai BR biasa sbb yg kitorang g n cafe die.. mcmtulah yg tuan.. hehehe.. tp mmg best n berbaloi.  daripada bli kek besa2 pastu xtau mana nk campak.. :)

so dating ngan beshtie berakher lepas fondue tu licin. masing2 ade hal, aku n husband plak decide nk tengok wayang. tak lain dan x bukan, Fast n Furious 6 :) tapi ingatkan xramai nk tengok sbb kan dh lama gk citer tu kua.. rupenye mak aih.. hamik kau 2 seat drpd screen. nasib baik sc jaoh gak dr seat. kalau x ade gak ibu mengndung yg muntah dalam tu.. hahahha..


cerita ni sirious best gila.. dah la aku n suami dh ngantuk gila tunggu sejam lebih tuk citer ni.. pastu bole plak kat dalam tu die punya iklan smpai stengah jam.. mmg tido r kitorg! hahaha.. naseb baik la bile start je mata memasing trus segar. best! best! best! untuk seorang hardcore action n thriller movie mcm aku, movie ni mmg berjaya memuaskan nafsu serakah saya. bagus. haha

tapi ade xbest gak. ujung tu.. tetiba kua jason statham.. aku dhle x suka dia.. mesti dalam F&F 7 ade dia.. cis..